Het beste hout voor jouw meubels

Door échte vakmensen ambachtelijk vervaardigd

Unieke verwerking van eikenhout


Wij kiezen bewust. Dat begint met aandacht voor de natuur vandaag én morgen. Sinds 1987 werken wij nauw samen met een duurzame zagerij uit Noordoost-Frankrijk. Al eeuwenlang groeien de bomen daar langzaam in een stabiel klimaat. Het hout kent daardoor een prachtige structuur. Traditionele technieken maken het mogelijk om op een duurzame manier de staatsbossen te beheren met de focus op kwaliteit. In deze bossen groeit dan ook verreweg het beste hout voor het maken van meubels. 

1

Boomstammen selectie

Twee keer per jaar, wanneer de sapstroom naar beneden gaat, wordt een selectie bomen gekapt. Op de grote werf bij de zagerij worden de stammen op een rij gelegd, ontschorst en visueel optimaal opgedeeld om verspilling tegen te gaan. Daarna worden de stammen op de zaag gelegd en tot planken gezaagd. 

2

Drogen

De balken en planken die er vervolgens af vallen, worden gesorteerd en eventueel op lengte en breedte gezaagd. Aansluitend wordt het hout opgestapeld met latjes tussen de lagen, zodat het een jaar lang kan drogen onder een windschuur. Later vindt het transport plaats naar Nederland. Eenmaal op locatie wordt het hout opnieuw bekeken en gesorteerd. 

3

Bakken van het hout

Binnen Nederland zijn wij uitzonderlijk in het gebruik van deze techniek. De kleur en textuur van het hout wordt ‘versneld’ verouderd. Het hout gaat een enorme oven in, waar de temperatuur langzaam naar 180 graden wordt gebracht. Door dit thermische proces krijgt het eiken een prachtige natuurlijke kleur en uitstraling, met behoudt van de hoge kwaliteit. Na het bakken wordt het hout terug gedroogd tot de juiste vochtgraad zodat het bruikbaar is voor timmerwerken. 

4

In de werkplaats

Het hout wordt specifiek per tafel geselecteerd op uitstraling en beoordeeld op kwaliteit. Het ruwhout wordt vervolgens vlak, haaks, in dikte en breedte geschaafd door onze vakmensen om tot de perfecte vierkante plank te komen. De verschillende delen worden daarna aan elkaar gelijmd met bladwervels. Nadat de lijm droog is, wordt het blad opgeschuurd en indien gewenst ook opgevuld. De afwerking met ultramatte lak zorgt er nadien voor dat uw tafel goed beschermd is en klaar is voor het dagdagelijkse gebruik. Het schoonmaken met een vochtige doek en (milde) reinigingsmiddelen kan dan ook perfect.   

5

Persoonlijke levering

Zo, uw tafel is klaar! Met zorg leveren wij tenslotte bij u op locatie. Zo weten we zeker dat het meubel netjes aankomt en zien we gelijk jullie eerste reactie bij oplevering. Een moment dat voor ons toch altijd bijzonder blijft.